Yaklaşık 1,5 kg olan erişkin insan beyninde 100 milyar civarında Nöron adını verdiğimiz sinir hücreleri bulunmaktadır. Her bir nöronun diğer nöronlarla da 10.000 civarında bağlantısı olduğunu düşünürsek insan beyninde milyarlarca bağlantı yolu bulunmaktadır. Duyu organlarımızla aldığımız bilgiler beyindeki sinirler arası bağlantıları oluşturur ve bu durum 2 yaşına kadar tamamlanmış olur. Ancak beynimiz gelişmeye devam eder yani gelişme hiçbir zaman durmaz, fakat yaş ile birlikte vücudumuzun tüm hücrelerinde olduğu gibi beyin hücrelerimizde yaşlanma küçülme sürecine girer, tabii bunu olabildiğince ertelemek bizim elimizde. Nasıl mı ? Beynimizi iyi besleyerek.🧠🐟
İnsan beyninin yaklaşık %25’i omega 3 yağ asitlerinden oluşmaktadır ,özellikle de DHA( Docosahexaenoik asit) dan zengin yağdan oluşmaktadır. DHA temel olarak beynin gri maddesinde bulunmaktadır frontal lopların gelişmesi buna bağlıdır. Beynin bu kısımları entellektüel faaliyetlerin, bilgi, anı ve duyguların işlenmesinden sorumludur.
DHA, beynin etkin bir şekilde faaliyetlerini sürdürmesi için, esnek beyin hücre yapısını koruma ve inşa etmek için benzersizdir. Hücre zarlarına etkili iletişim için gerekli olan esnekliği sağlar. Bu özellik beyin hücrelerinin bilgi geçişini kolaylaştırır böylelikle daha hızlı ve daha iyi düşünmemizi sağlar. Özellikle hücre zarının optimum fayda gösterebilmesi için yüksek miktarda DHA’ya ihtiyacı vardır, DHA beynimizin besinidir. Eğere beynimizin yenileme ve tamir için kullanabileceği yeteri kadar DHA ‘sı yoksa beynimiz hücrelerini olumsuz etkileyen ve kötü yağlar dediğimiz trans yağları ve doymuş yağları kullanmak zorunda kalacaktır bu da beyin iletişim ağımızı tehlikeye atacak beyin işlevlerimizde problemler yaratacaktır.
DHA EKSİKSE NE OLUR🙄😱
Beyinde DHA eksikliği, hiperaktivite, odaklanma sorunu, dikkat eksikliği, hafıza zayıflığı, görme zayıflığı, unutkanlık, depresyon ve Alzheimer gibi sorunlara yol açabilir. DHA yaşlanmanın geciktirilmesinde ve psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde çok önemli bir yer tutar. Düşük DHA beyinde seratonin seviyesinin de düşmesine yol açar.
Görüldüğü üzere Beynimizi ve vücudumuzun bir çok fonksiyonunu optimal bir seviyede kullanabilmemiz için omega 3 Yağ asitlerine ve özellikle de DHA’ya ihtiyacımız var
DHA çeşitli balık, kabuklu deniz hayvanları, yosun gibi özellikle soğuk ve derin su ürünlerinde, otla beslenen hayvanların et ve sütünde bulunmaktadır.
Ancak yeterli DHA miktarını tek başına besinlerden almak zor olabilir bunun için de DHA oranı yüksek takviyelerden faydalanabiliriz.
Kaynaklar
Bang, H.O., Dyerberg, J., Hjoorne, N. The composition of food consumed by Greenland Eskimos. Acta Medica Scandinavica, Vol. 200, pp 69-73, (1976).Perlmutter D., Colman, C. The Better Brain Book. Riverhead Books, 2004.Carper, J., Your Miracle Brain, Harper, 2000.
UNUTMAYIN OMEGA 3 İLAÇ DEĞİL İHTİYAÇTIR.💚
Mail: info@iyiomega.com
Whatsapp : 0539 431 47 37
Comments